Ajankohtaista

35 vuoden matka alan kansainväliselle huipulle

Finnchainin tarina alkoi vuonna 1982 kun Pekka Tuomikoski perusti Raumalle Ketjumyynti Tuomikoski Ky:n. Yritys keskittyi teräksisten kuljettimien ja ketjujen toimittamiseen, palvellen pääasiassa sahoja, paperiteollisuutta ja jätevedenpuhdistamoja. Alusta alkaen toiminta keskittyi vahvasti tuotekehitykseen – yrityksen ensimmäiset innovaatiot, hammasaukkoketju sekä uudella tekniikalla toimiva ketjun vetopyörä, kehitettiin jo kaksi vuotta yrityksen perustamisesta.

Uuden hammasaukkoketjun testaus aloitettiin Hämeenlinnan jätevedenpuhdistamolla samana vuonna. Sen testikäytöstä saadut tulokset olivat niin hyviä, että toiminnan pääpaino päätettiin siirtää kokonaan ympäristösektorille. Tämä oli käännekohta yrityksen toiminnan pitkäaikaisessa muodostumisessa ja ketjuteknologian kehityksessä.

Finnchain kansainväliseksi toimijaksi

files/uutinen-3ketjuesite-historia-finnchain.jpg

Vahvan tuotekehitystoiminnan ansiosta järjestelmiä ryhdyttiin markkinoimaan myös ulkomaille, jota varten Pekan tytär Leena Tuomikoski perusti oman yrityksen, Finnchain Oy:n vuonna 1992. Koko 90-luvun ajan Finnchainilla panostettiin näkyvästi kansainvälistymiseen – yritys osallistui lukuisille alan messuille ja tapahtumiin ympäri maailmaa. Vuosien aikana yhteistyösopimuksia solmittiin muun muassa Ruotsiin, Iso-Britanniaan, Saksaan, Itävaltaan, Sveitsiin ja Taiwaniin. 2000-luvulla Finnchain solmi yhteistyösopimuksen Japanilaisen Ebara Corporationin kanssa, joka on arvostettu jäteveden puhdistusjärjestelmien valmistaja.

Vienti oli jatkuvassa nousussa, ja vuoteen 2002 mennessä Finnchain oli kasvanut suuremmaksi kuin Ketjumyynti. Tällöin yritysjärjestelyjen myötä Finnchain osti Ketjumyynnin ja siitä tehtiin Finnchainin tytäryhtiö.

 

Suuret kansainväliset toimitukset alkavat

Ensimmäinen ison kokoluokan toimitus, 128 lietekaavinjärjestelmää, asennettiin Ateenan Psyttalian jätevedenpuhdistuslaitokselle vuonna 2004. Se nosti Finnchainin tunnettuuden ketjukaavinten toimittajana uudelle tasolle. Vuosina 2005-2007 toimituksia tehtiin useampia, muun muassa Espanjan Besoksen laitoksen kaksikerrosaltaille yhteensä 90 ketjukaavinjärjestelmää ja Malesiaan Kuala Lumpuriin 80 kaavinjärjestelmää.

Tarja Halonen luovuttaa Pekka Tuomikoskelle Innosuomi-palkinnon

Vuonna 2008 tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Finnchainille Innosuomi-palkinnon tunnustuksena vahvasta tuotekehityksestä. Yritys oli tätä ennen patentoinut uuden jätevedenpuhdistamon pintalietteen poistojärjestelmän. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2010 Finnchain vastaanotti myös Satakunnan Vuoden Yrittäjä-palkinnon. Pian tämän jälkeen Finnchain -nimen todettiin vakiintuneen myös kansainvälistyneessä kotimaassaan, ja Ketjumyynti
fuusioitiin kokonaan Finnchain Oy:n.

Finnchain on päämäärätietoisesti laajentanut markkina-aluettaan,
kattaen nyt yli 50 maahan suunnatun vientitoiminnan. Finnchainin vahva
osaaminen ja jatkuva kehitystyö ovat tuottaneet innovatiivisia ja patentoituja ratkaisuja
maailmanlaajuiseen veden- ja jäteveden puhdistukseen vuosikymmenien ajan.
Toiminta jatkuu vahvana edelleen.